OMG-magazine-lente-leonova

Zingeving

Van betekenis zijn is essentieel in ieders leven. Een zinvol bestaan blijft op alle leeftijden belangrijk. Het is de reden om je bed uit te komen en de dag te starten. Zingeving kan overal in zitten; in je werk, je gezin, maar ook in een mooi gesprek met iemand, vrijwilligerswerk of de eenden voeren. Het verrijkt je leven in veel grotere mate dan geld kan doen – al hebben we dat natuurlijk ook gewoon nodig.

Soms denken mensen dat hun leven niet meer zo zinvol is. Ze zijn zich overbodig gaan voelen. Dat kan te maken hebben met het verlies van werk of idealen. Of een gebrek aan richting, een echtscheiding, pensionering … En soms doordat belangrijke keuzes en wensen ergens zijn blijven liggen en vergeten.

Dan is een zoektocht naar zingeving een immense uitdaging. Wat vond je vroeger belangrijk in het leven? Waar werd je als kind blij van? En hoe kijk je daar nu tegenaan? Je hoeft niet de hele wereld te verbeteren om een zinvol leven te leiden en ook die onhaalbaar grote droom mag je parkeren. Meestal zijn het de zaken die veel makkelijker te bereiken zijn, die jouw leven zin geven. Meer tijd doorbrengen met je naasten bijvoorbeeld. Of iets aardigs zeggen tegen de ober die het te druk heeft om je direct te helpen. En je tuin helemaal laten vergroenen in plaats van het regenwoud willen redden.

Lees hier meer over zingeving:

Levenskeuzes maken; leer het van effectieve en tevreden mensen

We hebben zin in het leven, willen het meemaken en ons verwonderen. Maar soms is die vonk weg. Je zit op een dood spoor. De keuzes die je ooit maakte, passen niet … Lees meer


Bezieling - OMG Magazine

Hoe luister je naar je geweten? Leer het van deze rolmodellen

Kunnen we gelukkig en tevreden zijn terwijl er in de wereld om ons heen toch zo gruwelijk veel wordt geleden? Rolmodellen gaan hierover in gesprek. Lees meer

Bekijk ook andere thema’s van OMG: