Religie

In religie vinden veel mensen zingeving en troost. Het staat voor een betekenisvolle verbinding met een hogere macht – of het goddelijke. Religie gaat over essentiële levensvragen, zoals sterfelijkheid en leven na de dood, goed en kwaad, je levenspad en kent zeer uiteenlopende rituelen. 

Je zult het misschien niet geloven, maar er zijn maar liefst 125 definities van religie. En geen van alle is zo gezaghebbend dat die als algemeen aanvaard geldt. Daarom wordt ook wel gewerkt met een soort van keuzeprogramma: als iets meer dan een bepaald aantal kenmerken van religie heeft, zou het zomaar eens religie kunnen zijn.

Die onzekerheid en gebrek aan overeenstemming over de definitie is veelzeggend. Religie is iets hoogstpersoonlijks, zoveel is wel duidelijk. Als je doorvraagt blijkt dat er weinig mensen zijn met precies dezelfde geloofsopvattingen. Alle reden dus om elkaar hierin de ruimte te geven. Zolang het bijdraagt aan een liefdevolle maatschappij en een gelukkig bestaan.  

Het woord religie komt waarschijnlijk van het Latijnse religio en veel auteurs hebben zich gebogen over de betekenis ervan. Cicero leidt het af van relegere, wat zoiets betekent als herlezen, overdoen, nauwgezet in acht nemen. Daarmee typeert hij religie als het voortdurend en ijverig in acht nemen van alles wat te maken heeft met de verering van God of de goden. 

De uitleg van Lactantius is ook interessant: hij stelt dat de term religie voortkomt uit religare, wat betekent: opnieuw of goed (ver)binden. Daarmee gaat het dus om de verbinding tussen God en de mens. En dan is vooral dat opnieuw verbinden zo fascinerend. Zijn we als mensen bij onze geboorte losgemaakt van God – of het grote geheel – om het hier zelf uit te zoeken? En is religie dan dat ‘opnieuw verbonden zijn’? In zo’n oneindig moment van diep geluk dat je héél soms héél even overvalt? Zo’n moment van volledig in verbinding zijn met alles, iedereen, je één voelen met de gehele kosmos – om het zo maar even te noemen. Als dat is wat religie ons kan brengen dan is dat absoluut de moeite waard. Sterker nog: het gaat om de essentie van het leven.

Lees ook de volgende artikelen op OMG over religie:

De rijkdom van vasten
Vandaag is het Aswoensdag. Begin van de vasten. Vanaf nu eet ik drie eenvoudige maaltijden per dag, drink ik water of thee. Veertig dagen tot Pasen. Wie de dagen zou tellen, zou zien dat we dan niet uitkomen, maar op zondag… Lees meer

 

Marle Martens - Hier geloof ik in - OMG Magazine 2

In wie of wat je gelooft is voor iedereen heel anders. In de rubriek ‘Hier geloof ik in’ stellen we dezelfde drie vragen aan iemand over waar hij of zij in gelooft… Lees meer

 

Bekijk ook andere thema’s van OMG: