Marle Martens - Hier geloof ik in - OMG Magazine 2

‘Ik geloof dat er iets is wat mij richting geeft’

In wie of wat je gelooft is voor iedereen heel anders. In de rubriek ‘Hier geloof ik in’ stellen we dezelfde drie vragen aan iemand over waar hij of zij in gelooft. Drie persoonlijke vragen over geloven in jezelf, de liefde, een God, of misschien wel iets heel anders.

Deze keer: actrice en zangeres Marle Martens, het covermodel van het eerste nummer van OMG Magazine.

  1. Waar geloof je in en waarom?

‘Ik ben opgegroeid in een klein dorp met maar één school: een katholieke school. Van huis uit heb ik geen geloof meegekregen. Mijn ouders geloven dat ik gaandeweg zelf zou vinden wat bij mij past. Ze wilden niets opleggen vanuit traditie. Ik ben dus niet gedoopt, heb geen communie of vormsel gedaan. Toen ik klein was, begreep ik dat niet zo goed, het voelde soms alsof ik er niet bij hoorde, alsof ik er geen deel van mocht zijn. Terwijl ik ook zag dat het voor de kinderen in mijn klas vaak alleen maar ging om een mooie jurk of nieuwe fiets. Nu ben ik heel dankbaar voor deze visie van mijn ouders. Ik ben geen weg ingestuurd, maar heb zelf kunnen ontdekken waarin ik geloof.

Ik heb mijn geloof nog niet concreet, maar ik voel wel dat er meer is. Ik ben een gevoelsmens, ik voel energieën als ik een ruimte binnenstap. Mijn opvoeding heeft me geleerd breder te kijken en mijn pad zelf te ontdekken. Ik geloof niet per se in God. Wel geloof ik dat er iets is wat mij richting geeft. Dat ik gestuurd word, zonder dat ik daar invloed op heb. Maar waardoor ik vanuit vertrouwen kan leven. Er is meer dan we kunnen zien.’

‘Ik geloof niet per se in God. Wel geloof ik dat er iets is wat mij richting geeft. Dat ik gestuurd word, zonder dat ik daar invloed op heb.’

  1. Wat betekent het voor jou dat je daarin gelooft, en waar blijkt dat uit?

‘Dat ik op de zwaardere punten in mijn leven toch de curve kan maken naar het vertrouwen. Dat ik toch hoop kan blijven putten, omdat ik weet: ik doe m’n best, ik ben hier met een bepaald doel. Iemand heeft mij hier met een doel gebracht, omdat ik iets te leren heb.

Als actrice en zangeres moet je jezelf altijd bewijzen. Je hebt altijd te maken met meningen van anderen. Als je vaak een ‘nee’ hoort, moet je toch op jezelf blijven vertrouwen. En diep vanbinnen voel ik dat dat mag. Ik vind dat ook heel mooi om in andere mensen te zien, door hun intuïtie, hun innerlijke kracht.’

  1. Wie is jouw inspirator en waarom?

‘Mijn opa was heel belangrijk voor mij. Bijvoorbeeld aan het begin van mijn carrière. Hij bracht me naar zangles, en zat dan in een grote stoel in de hoek van de ruimte naar me te luisteren. Toen hij op sterven lag, wilde ik zo snel mogelijk naar hem toe. Hij heeft op mij gewacht voor hij overleed. In de kerk, tijdens de uitvaartmis, was ik heel onrustig, ik moest veel huilen. Ik zou gaan zingen, maar zag er tegenop. Mijn moeder vroeg nog: ‘Kun je dit wel’? Maar toen ik begon te zingen, was het alsof ik gedragen werd – ik heb zo mooi kunnen zingen. Die kracht had ik niet uit mezelf kunnen halen. Mensen die er niet meer zijn, zoals mijn opa, voel ik nog sterk om me heen. Daar put ik kracht uit.

‘Toen ik begon te zingen, was het alsof ik gedragen werd’

Mijn vriend komt uit Brazilië, uit een heel andere cultuur. Hij gelooft in spiritisme; dat mensen na hun dood als spiritvoortbestaan. Ik vind het mooi om hierover open het gesprek aan te gaan met hem. Ik kan me in zijn zienswijze erg interesseren, omdat ik soms ook het gevoel heb dat mijn opa mij in bepaalde fases van mijn leven begeleidt. Mijn geloof is voor mij niet concreet, maar ik ben ook blij dat ik het niet concreet maak. Ik blijf er altijd in ontwikkelen. Volgens mij is het goed om van mening te verschillen en niet zo in hokjes te denken. En is het vooral belangrijk dat je erover in gesprek blijft. Dat je mag switchen, op basis van wat je voelt. Dat je interesse blijft hebben in anderen.

Ik vind het belangrijk dat je niet het geijkte pad loopt. Voor mij zit geloven niet in religie of altijd naar de kerk gaan. En toch zijn er dingen waar we geen antwoord op kunnen geven. OMG gaat daarover, over wat er nog meer is. Heel mooi vind ik dat. Het leven heeft zoveel lagen; het is niet zwart-wit. Daarom kijk ik graag grijs.’

Marle is het prachtige covermodel van de eerste editie van OMG Magazine. Ook siert ze enkele kaarten uit de luxe kaartenset die je bij een abonnement krijgt. Bekijk hier meer.

door: Jiska Rook

Lees ook: Hier geloof ik in – Geert Kimpen, schrijver en verhalenverteller

Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en laat je verrijken voor een bezield leven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email