meer rust in je leven

Meer rust in je leven? Tip: download de gratis opdrachtkaartjes

Twee derde van alle mensen heeft het altijd te druk en ervaart dagelijks stress. Ze vinden het vreselijk, maar weten ook niet hoe ze het moeten tegengaan. En toch kan het. OMG laat zien hoe je zorgt voor meer rust in je leven en hoe belangrijk dat is. Stop vandaag nog met geleefd worden! Gebruik de unieke opdrachtkaartjes van OMG – onderaan dit artikel – die zorgen voor meer rust en plezier. 

Weet je nog, die eerste lockdown in het coronajaar? Er was ineens rust en ruimte. Geen ochtendspits, ‘s middags tijd om te wandelen en overal gaten in je agenda. Geen sport, geen feestjes, geen afspraken, geen sociale afspraken en geen ‘FOMO’. Rust. Ineens was er meer rust in je leven, minder stress en geen drukte. We vonden het stiekem heerlijk.

Rust is geen luxe, het is noodzaak

Nou, die rust is weg. We zijn weer net zo druk als voorheen. We racen en stressen als vanouds. Terwijl pauze houden en rust nemen geen luxe is. Het is een noodzaak. In Nederland kampen 1,3 miljoen mensen met burn-outverschijnselen. Ruim twee derde van de mensen geeft aan altijd te druk te zijn.
Het gekke is dit: we werken minder uur per week, hebben steeds meer tools die tijd besparen en doen zelfs aan time-management. En toch… tijdsdruk. Het komt vooral omdat we niet alleen veel doen, we moeten ook veel doen. Je werk eist veel, je vrienden ook en je legt ook nog eens zelf de lat torenhoog.
‘Het probleem zit erin dat we niet kiezen. We leven in een tijd dat alles mogelijk is. In plaats van keuzes te maken, proberen we zo veel mogelijk in zo min mogelijk tijd te doen.’ Daarbij heeft druk zijn een hoge status gekregen: je wordt gevraagd, je bent nodig. Druk zijn betekent ‘ertoe doen’, zegt Mirjam van der Vegt, stiltetrainer en schrijver van De kracht van rust, dat bekroond werd als Spiritueel Boek van 2021.

‘Rusten is jezelf liefhebben en je overgeven aan de imperfectie’

Verbinding en erkenning door meer rust

Volgens Van der Vegt berust dit alles op een misverstand. Er ligt volgens haar iets anders aan ten grondslag. ‘Diep vanbinnen verlangen mensen naar verbinding en erkenning. Door al die ballen hoog te houden denken we erkenning te krijgen. Door overal aan mee te doen hopen we verbinding met anderen te voelen. Maar het tegendeel gebeurt.’
De vluchtigheid waarmee we alles aangaan levert middelmatige resultaten op en oppervlakkig contact. ‘Hoogstens ervaren we een kort moment van vreugde als we weer iets van onze to-dolijst afstrepen, maar de echte bevrediging van onze behoeften blijft uit. En daardoor gaan we nog harder rennen en houden we onszelf gevangen in een vicieuze cirkel.’
Wat wel? ‘Echte rust betekent dat je ervaart dat je al heel bent, goed zoals je bent, en dat je dus niets hoeft te doen om dat te bereiken. Dan kun je met open vizier aangaan wat er op je pad komt. Als iets lukt is dat mooi, als je faalt kijk je er met compassie naar. Rusten is jezelf liefhebben en je overgeven aan de imperfectie. Als je op deze manier naar je leven kijkt, merk je dat je geen rust hoeft te creëren, die is er al. Je hoeft hem alleen maar te ontvangen.’

Download de kaartjes met tips voor iedere dag meer rust

Voor iedereen die hulp kan gebruiken bij het inbouwen van rust maakte OMG opdrachtkaartjes die heerlijk zijn om te doen. Ze zorgen dat je even uit de tredmolen stapt waarmee je maar rondjes en rondjes rent. De kaartjes zijn gebaseerd op het boek De kracht van rust Mirjam van der Vegt.
Download de kaartjes via deze link, of door op de afbeelding te klikken, en voel hoe je elke dag meer rust gaat ervaren!

Tekst: Deirdre Enthoven