Ontsteek het vuur in jezelf: inspiratie van Jeanne d’Arc

Het leven van Jeanne d’Arc is een legende. Ze ging de geschiedenis in als het boerenmeisje dat een leger aanvoerde en op haar negentiende stierf op de brandstapel. Ze werd beroemd door haar uitspraak: ‘Ik ben niet bang. Ik ben geboren om dit te doen.’ Wie was Jeanne d’Arc? Wat was dat enorme vuur dat in haar brandde? Hoe ontsteek je dit vuur ook in jezelf? Hoe word je vrij? ‘Ik ga naar het hof, al kost het mij mijn benen tot aan mijn knieën.’ Met die woorden verliet Jeanne d’Arc haar geboortedorp Domrémy in 1428, bijna zeshonderd jaar geleden. Haar geschiedenis speelt zich af tegen de achtergrond van de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Jeanne was op weg naar een bleke, Franse kroonprins om hem te helpen in Reims gekroond te kunnen worden.  De kroonprins wist dat er ‘een boerendochter’ naar hem op weg was. Het werd hem afgeraden haar te ontmoeten, omdat ze ‘krankzinnig’ zou zijn. Toch gaf hij haar een eigen leger, een volledige hofhouding, schildknapen, herauten, lijfwachten en een vaandel met de fleur de lis. 
‘Ik ben niet bang. Ik ben geboren om dit te doen’

Breek het verzet

Zijn vertrouwen in het woeste meisje dat in wambuis naar hem toe kwam, werd niet beschaamd. Wat legers in de bijna honderd jaar daarvoor niet lukte, gebeurde nu wel: Jeanne brak op 8 mei 1429 het beleg bij Orléans. Een keerpunt in de oorlog met Engeland. Onder haar onverschrokken aanvoering groeide het Franse leger uit tot twaalfduizend man. Ze haalde overwinning na overwinning en maakte de weg vrij voor de kroning van de toekomstige koning. Op 17 juli van dat jaar openden de poorten van de kathedraal van Reims zich. Daarmee was haar doel bereikt: Karel Vll werd koning.

Verraad 

Jeanne wilde doorstoten naar Parijs, maar de nieuwe koning gaf geen toestemming voor verdere gevechten. Jeanne moest wachten om de Franse hoofdstad in te nemen. Het werd duidelijk dat de kersverse koning haar ging zien als een obstakel. Nu hij op de troon zat, had ze haar nut gehad. Hij haalde de belangrijkste medestrijders terug, zodat haar leger nog maar uit een paar soldaten bestond. In een drassig veld bij Compiègne trok de Bastaard van Wandomme Jeanne van haar paard. Ze legde haar zwaard neer en werd overgeleverd aan de Engelsen.
Ze had het grootste verraad gepleegd: ze was een vrije vrouw
Maandenlang zat Jeanne in het Chateau de Bouvreuil vastgeketend aan een blok eikenhout, dat zo zwaar was dat er drie mannen voor nodig waren om het te tillen. Tijdens de rechtszaak stond ze tegenover een dertienkoppige jury van bisschoppen: ‘Het is godslastering om mannenkleding te dragen. U bent vervuld van ijdele opschepperij, geneigd tot idolatrie en verheerlijking van uzelf en uw kleding.’ Die aanklacht werd de basis van haar veroordeling. Ze had het grootste verraad gepleegd: ze was een vrije vrouw.

Niet bang

De rechtszaak tegen Jeanne d’Arc werd het meest beschreven proces uit de middeleeuwen. Hij begon op 9 januari 1431 en eindigde op 30 mei van dat jaar met haar terechtstelling op het marktplein van Rouen. Daar brandde ze tot ze, verzwolgen door de vlammen, langs de paal zakte. Daar deed ze de uitspraak die haar wereldberoemd zou maken: ‘Ik ben niet bang. Ik ben geboren om dit te doen.’ Jeanne werd al enkele jaren later gerehabiliteerd. Ze was als onschuldig meisje veroordeeld vanwege een twist tussen koningen. Het nieuwe vonnis van 7 juli 1456 verwierp het oorspronkelijke oordeel. De eerdere zitting was ‘corrupt, bedrog, laster, fraude en kwaadwilligheid’. Tekst: Christine Pannebakker 
  • Christine verdiepte zich voor haar boek De maagd is terug in het leven van Jeanne d’Arc en ontdekte waarom zij tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor miljoenen vrouwen en mannen. 
  • Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en laat je verrijken voor een bezield leven.
  • OMG magazine is een magazine over het leven van alledag met een wonderschone, magische en goddelijke rand. Laat je verrassen, verruim je blikveld en vind inspiratie. Ontdek hier meer over OMG.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email