Fascinerende wereld; bomen communiceren met elkaar

Het universum, de aarde en de oceanen zijn inspirerend en geven stof tot nadenken. Wat zijn de meest fascinerende wonderen van de natuur? Samen met kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en denkers gaat OMG op ontdekkingstocht. Welke natuurverschijnselen fascineren hen? Wat kunnen we hiervan leren? Peter Wohlleben laat ons zien dat bomen prachtig mooi zijn. En als je ontdekt dat ze ook met elkaar kunnen communiceren, neemt de verwondering nog meer toe.  Bomen komen elk voorjaar explosief tot bloei met frisgroene bladeren en bloesem, om in de winter kaal weer op te laden voor de volgende ronde. Maar er gebeurt veel meer in het leven van een boom, ontdekte boswachter en auteur Peter Wohlleben. Vooral ónder de grond. Daar zijn bomen met elkaar verbonden door een net van schimmeldraden, geven ze elkaar indien nodig voedingsstoffen door en waarschuwen voor gevaar.

Bomen verweren zich samen tegen insecten

Een mooi voorbeeld daarvan ontdekten wetenschappers zo’n vijftig jaar geleden bij acacia’s op de Afrikaanse savannen. Giraffen knabbelen graag van deze boom, die ter verdediging niet alleen een vies smakend gifstofje naar z’n bladeren stuurt, maar ook een waarschuwingsgas produceert waardoor zijn buren ook die vieze smaak krijgen, tot honderden meters ver. Iets vergelijkbaars doen ‘onze’ Europese eiken, beuken en sparren. Ze trekken samen op tegen vraatzuchtige insecten en roepen de hulp in van derden; zo lokken iepen en dennen wespen om lastige rupsen uit te komen roeien.
‘Een acacia waarschuwt zijn buren, tot wel honderden meters ver’

Moederbomen laten hun ‘kinderen’ traag groeien

Bomen kunnen leren, stelt Wohlleben. Ze zijn in zekere zin heel intelligent en sociaal, hebben gevoel, familie en zorgen voor elkaar via zwammen, schimmels en hun bloesem. Moederbomen laten hun kinderen heel traag groeien door ze via hun wortels te voeden met een suikeroplossing. Bij kunstmatige aanplant is dat niet aan de orde. In parken en aangelegde bossen zien mensen bomen graag sneller groeien en zijn het meer verweesde straatkinderen.  OMG magazine is een magazine over het leven van alledag met een wonderschone, magische en goddelijke rand. Laat je verrassen, verruim je blikveld en vind inspiratie. Ontdek hier meer over OMG.
  • Het wonderlijke universum; lees hier meer.
  • De overlevingskracht van mieren; lees hier meer.
Tekst: Juliëtte Eichholtz
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email