Drijf niet af van je idealen; 4 levenslessen van Jeanne d’Arc

Gepassioneerd leven en precies weten wat je wilt. Zonder twijfel kiezen en voluit leven zonder angst. Het zijn prachtige én moeilijke idealen. Bij OMG zoeken en vinden we rolmodellen. Wat te denken van Jeanne d’Arc? Strijder, martelaar maar bovenal een vrouw met passie met idealen. Zit er ook een Jeanne in jou? Wat kun je van deze dappere strijder leren? Christine Pannebakker zet de levenslessen van Jeanne d’Arc op een rij. Belangrijk: Drijf niet af van je idealen. 

Sta voor jezelf

De wereld deelde Jeanne d’Arc allerlei rollen toe. Ze was een boegbeeld, boerenmeid, mystica, godsdienstwaanzinnige, hysterica, martelares, heilige, patriot en feministe. Wie was ze?  Bijna zeshonderd na haar dood is dat geen makkelijke vraag. Ze was vroom en voerde ook legertroepen aan. In luxe kleding zat te paard, ze laadde kanonnen, kende het credo en was een militaire bevelhebber. ‘Je kunt geen oorlog voeren met wijwater,’ zei ze tijdens haar proces. 

‘Vanaf haar dertiende droeg ze de kleren van een man. Ze leefde moorddadig, ademde vuur en bloed uit tot de dag dat ze werd verbrand,’ zei de grootinquisiteur van Frankrijk over haar na haar dood in 1431. Haar leger zag alles van haar. Ze zagen haar lachen, razen en treuren. Als ze witheet was en beheerst. Wie ze werkelijk was? ‘Ik ga niets in mezelf uit de weg,’ zei ze. Sta voor elke eigenschap in jezelf; een krachtige richtingaanwijzer.

Levensles 1: Ga niets in jezelf uit de weg

Zorg voor een heldere missie

Jeanne d’Arc had geen plan, ze was haar plan. Ze geloofde zo sterk in haar wens dat ze het zelf werd. Ze was heel specifiek in haar doelen. Om te beginnen: Orléans bevrijden en Karel Vll in Reims tot koning laten kronen.  Als je duidelijk weet wat je voor ogen staat en naar welke wapperende vlag je op weg bent, neem je geen genoegen met kruimels op je pad. ‘Wees wijs en krachtig in het volbrengen van je missie,’ zei ze tegen haar medestrijders. Ze liet de belofte van bevrijding klinken. ‘Als je het leven vermijdt, zul je geen vrede kennen.’ 

Ze wilde niet afdrijven van haar idealen. Iemand die maar wat rondzwerft accepteert wat het leven haar toegooit, zonder protest. Ze wilde niet iemand zijn die luistert naar wie het hardst roept tot ze zelf nog slechts fluistert. Jeanne d’Arc ging voor haar doel. Wat het haar ook zou kosten. 

Levensles 2: Als je het leven vermijdt, zul je geen vrede kennen

Wees onverschrokken

‘Edele Dauphin, mijn naam is Jeanne de Maagd. Ik ben door God gezonden om u en uw koninkrijk hulp te bieden,’ zei ze tegen de kroonprins. ‘Uw enige hoop ben ik.’ Je kunt je voorstellen dat je met die woorden eerder mensen overtuigt dan als je hakkelend hoopt op een plek in de achterhoede.

De man die tot dan toe de leiding had, verwachtte dat het jonge meisje zijn orders zou opvolgen bij het innemen van  Orléans. Maar ze sprak zich uit tegen zijn strategieën en beweerde dat die van haar beter waren. Ze waren aangereikt door God. Later verklaarde hij: ‘Op het moment dat ik de strijd wilde opgeven, zei ze mij te wachten. Daarna trok ze zich terug in gebed. Toen ze terugkwam, nam ze haar positie in. Vanaf dat moment beefden de Engelsen van schrik.’ 

Ze had een hoger doel voor ogen: vrijheid. Een wereld van vrede en victorie. ‘Vrede is meer dan harmonie. Het vereist moed en vertrouwen,’ zei ze zelf. En dat overtuigde. De kroniekschrijver schreef: ‘Ze heeft een vrouwelijke stem, maar geeft bevelen aan priesters en laat iedere man luisteren.’ Ze vocht met haar zwaard en haar woord. Ze droeg een harnas van dertig kilo soms zes dagen achter elkaar. Ze sliep in het veld en at sober: verse vruchten en brood, gedoopt in wijn. 

Levensles 3: Vrede is meer dan harmonie. Het vereist moed en vertrouwen – wees onverschrokken

Herover wat je uit handen gaf; je energie, sensualiteit en dromen

Het leven van Jeanne d’Arc lijkt ver af te staan van dat van jou. Maar is dat zo? Zou jij ook niet willen afrekenen met die edelman, bisschop of theoloog in je hoofd die zegt dat jouw grootste plan absurd is, schaamteloos of ongeremd? Als hoofd je waarschuwt –  maar je lijf schreeuwt: dit gaan we doen. 

Herken je dat gevoel? Dat het vuur in je hart is gedoofd? Er geen lava meer door je bloedvaten stroomt? Als je het gevoel hebt dat het licht, levensenergie, sensualiteit, dromen zijn gedoofd?

Jeanne d’Arc laat zien dat het tijd is te heroveren wat je uit handen gaf. Ze is meer dan een heldin uit een verhaal; ze  leeft in ieder van ons. Je hoeft haar niet te zoeken op het slagveld. Het te heroveren gebied ligt in je onderbuik. Daar ligt het zelfvertrouwen dat je kwijt was. Daar brandt het vuur waar je naar verlangt. Burn bright with light.

Levensles 4: Herover het vuur in jezelf

Tekst: Christine Pannebakker 

  • Christine verdiepte zich voor haar boek De maagd is terug in het leven van Jeanne d’Arc en ontdekte waarom zij tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor miljoenen vrouwen en mannen. 
  • Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en laat je verrijken voor een bezield leven.
  • OMG magazine is een magazine over het leven van alledag met een wonderschone, magische en goddelijke rand. Laat je verrassen, verruim je blikveld en vind inspiratie. Ontdek hier meer over OMG.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email