bob-dylan

Luister naar de mooiste spirituals van Bob Dylan 

Hij staat vooral te boek als protestzanger, maar Bob Dylan heeft ook een andere kant. Religie loopt als een rode draad door zijn songs. Dylan wilde nooit een profeet zijn. Hij is juist een zoeker, iemand die antwoorden zoekt op de mysteries van het leven en deze hoopt te vinden in religie. Vanaf zijn eerste liedjes duiken er verwijzingen op naar zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Ontdek en luister naar de mooiste spirituals van Bob Dylan. 

All Along the Watchtower (John Wesley Harding, 1967)
De wachttoren ontleende Dylan aan Jesaja 21, dat over de Toren van Babel gaat. Het nummer zit vol Bijbelse verwijzingen, onder andere de dief die naast Jezus aan het kruis hing. Het lied werd vooral bekend in de ruige uitvoering van Jimi Hendrix.

Every Grain of Sand (Shot of Love, 1981)
Een persoonlijk nummer over de betekenis van Jezus. Dylan zingt dat elke haar genummerd is, net als elke korrel zand. En dat er geen spreeuw van het dak valt zonder dat dit een bedoeling heeft.

Gotta Serve Somebody (Slow Train Coming, 1979)
Het eerste nummer op de eerste ‘born- again’-plaat was een schok voor veel fans. Wie of wat je ook bent, een ambassadeur of kampioen zwaargewicht, je zult iemand moeten dienen, aldus Dylan.

In the Garden (Saved, 1980)
Dylan vraagt zich af hoe tijdgenoten naar Jezus keken. Luisterden ze naar hem toen hij preekte? Zagen ze dat hij de lammen en de blinden genas? Wisten ze dat hij de zoon van God was toen ze hem arresteerden?

Knockin’ on Heaven’s Door (Pat Garrett and Billy the Kid, 1973)
Dit is het nummer dat Dylan speelde voor de paus. Een donkere tekst over iemand die aan de grond zit of zelfs stervende is. Hij klopt op de hemelpoort, waar alleen maar licht is.

Precious Angel (Slow Train Coming, 1979)
Dylan zingt over zijn bekering: ‘Shine your light, shine your light on me / Ya know I just couldn’t make it by myself / I’m a little too blind to see.’

With God on Our Side (The Times They Are a-Changin’, 1964)
Een song die beschrijft dat de vreselijkste misdaden in de geschiedenis zijn begaan door mensen die vonden dat God aan hun kant stond.

Luister naar de afspeellijst met spirituals van Bob Dylan

Lees hier meer over Bob Dylan

Tekst Rutger Vahl Beeld Jon Tyson | Unsplashed