kunst - omgmagazine.nl

Daarom doet kunst ons goed

Verdrinken in een schilderij, betoverd raken door de schoonheid van een beeldhouwwerk. Je mee laten voeren in de wereld van de kunstenaar. Ontroering voelen en even alles om je heen vergeten. Kunst doet ons goed. Volgens sommigen is het zelfs een levensbehoefte. Het brengt zingeving en spiritualiteit in ons bestaan, bij zowel toeschouwer als beoefenaar.

Kunst is het product van de bewuste, menselijke creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding, aldus Wikipedia. Het overstijgt het louter functionele en directe nut. Wat wel en niet onder kunst valt, is niet in beton gegoten; het verschilt per cultuur en is tijdgebonden. Het omvat in ieder geval een breed scala aan menselijke creatieve uitingen: muziek, dans, literatuur, beeldende kunst en meer.

Andere wereld

Nemen we beeldende kunst; schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s etc. Wat doet het met ons om daarnaar te kijken? Natuurlijk, de interpretatie van kunst is heel persoonlijk. Waar de een iets bijzonders in ziet, haakt de ander af. Toch zijn er kleuren, vormen en patronen die bij veel mensen soortgelijke associaties en gevoelens oproepen. Wij reageren bijvoorbeeld sterk op vormen waar we gezichten in herkennen of vormen waar we gezonde, sterke of vruchtbare mensen in menen te zien. De beelden spelen in op onze emoties.

Een kunstwerk neemt ons mee naar een andere wereld; de wereld van de kunstenaar of een andere die jij er zelf in ziet. Rondstruinen op een tentoonstelling en je ogen goed de kost geven werkt ontspannend. Al het andere kun je voor even vergeten en je overgeven aan hetgeen je ziet en ervaart. Misschien doe je inspiratie op en krijg je ideeën voor je eigen leven.

Uit je hoofd en vanuit je hart

Kunst verbindt mensen. Je kunt er samen met anderen van genieten en erover praten: wat zie jij in dat schilderij, wat voor gevoel roept deze foto bij jou op? Zo kom je meer te weten over elkaar en voel je je verbonden.

Naast de kant van de toeschouwer is er het perspectief van de beoefenaar. Hoe interessant is het om een kijkje in het hoofd van de kunstenaar te nemen. Bij het maken van kunst geef je uiting aan je innerlijk. Je gaat uit je hoofd en werkt vanuit je hart. Het is een spirituele bezigheid; het tot uitdrukking brengen van je zielenroerselen.

Er zijn zaken die we moeilijk in woorden kunnen vatten maar wel in beeld. In kunst kan het onzichtbare zichtbaar worden gemaakt. Met tekenen, beeldhouwen of schilderen kun je je eigen werkelijkheid creëren en laten zien. Je kunt je zonder problemen buiten de gebaande paden begeven. Dit geeft voldoening. Door actief bezig te zijn met kunst kunnen we zelf vormgeven aan onze relatie met anderen en met de maatschappij en dus aan onze identiteit.

Kortom, kunst laat ons verwonderen, brengt ons schoonheid en is onmisbaar in een leven met meer bezieling, betekenis en betovering. Vandaar dat OMG Magazine regelmatig artikelen over kunst zal brengen. We nemen je graag mee langs bijzondere kunstenaars en opvallende werken. Laat je inspireren!

Tekst: Inez Huis

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email