maria magdalena

Wie is Maria Magdalena voor jou?

Is ze een krachtige vrouw, de apostel der apostelen, een spiritueel ingewijde, een wonderdoener, bekeerde zondares, geliefde van Jezus of kroongetuige? Die vraag mag je beantwoorden aan het einde van de tentoonstelling over Maria Magdalena in het Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Cultuurhistoricus Herman Pleij noemt Maria Magdalena de meest omstreden vrouw uit de Bijbel. Een opmerking die meteen je aandacht trekt. Tijdens de tentoonstelling in het Museum Catharijneconvent in Utrecht word je ondergedompeld in uiteenlopende beelden (kunstwerken van de elfde eeuw tot nu) en verhalen over deze mysterieuze vrouw die ons al ruim 2000 jaar bezighoudt.

Je kunt oude Bijbelteksten bekijken en de verschillende interpretaties van de evangelisten met elkaar vergelijken. Teruggaand naar de bronnen leer je haar kennen als een zorgende vrouw die Jezus zalft met kostbare olie. Ze wast met haar tranen zijn voeten en droogt ze met haar haren weer af. Drie dagen na de kruisiging ontdekte Maria Magdalena dat zijn graf leeg was. Zij was de kroongetuige en gaf de boodschap aan de andere apostelen door. Misschien was haar band met de zoon van God zo sterk dat andere volgelingen jaloers waren en haar rol als spiritueel ingewijde kleiner probeerde te maken dan die was.

Dat Maria Magdalena ten onrechte door een paus als bekeerde prostituee de geschiedenis inging, heeft weinig goed gedaan aan haar imago en de rol van de vrouw in de kerk

Vrouw in de kerk

Dat Maria Magdalena ten onrechte door een paus als bekeerde prostituee de geschiedenis inging, heeft in ieder geval weinig goeds gedaan aan haar imago en de rol van de vrouw in de kerk. Paus Franciscus heeft de miskende Maria Magdalena gelukkig weer in ere hersteld, haar ‘verheven’ tot ‘apostel der apostelen’ en een gedenkdag uitgeroepen.

Maar de vraag die de Duitse theoloog Manuela Kalsky in de tentoonstelling opwerpt, blijft hangen. Wat nou als niet Petrus maar Maria Magdalena de founding mother van de katholieke kerk was geweest? Hoe had de wereld er dan uitgezien? Hadden we dan ook vrouwelijke priesters gehad?

De huidige paus lijkt er in ieder geval voor open te staan. Onlangs benoemde hij Raffaella Petrini tot secretaris-generaal in Vaticaanstad. Een soort vicepremier. Een hoopgevend symbool. Misschien is zij wel zijn Maria Magdalena.

Tekst: Katja Kreukels


OMG Magazine bestel nu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email