Verheug je!

Tijdens één van de eerste afspraken met de man die mijn geliefde zou worden, vroeg hij: ‘Welk kleur heeft januari?’ Ik was op slag verloren door de heerlijke vraag, maar een antwoord had ik niet. ‘Wit’, zei hij, ‘januari is wit.’

Wit is schoon, is leeg, is stil, een onbeschreven bladzijde. Een nieuw jaar vol frisse ideeën en goede voornemens.
Gelukkig is niets menselijks mij vreemd, dus gisteren – toen het opeens alweer 1 februari was – constateerde ik dat goede voornemens vol verwachtingen zitten. En die dragen de kiem van teleurstelling. En zo heb ik in de afgelopen maand niet elke dag een uur gemediteerd en niet elke dag aan yoga gedaan. En ik ben ook al niet elke werkdag op tijd opgestaan. Verwachtingen botsen nu eenmaal graag met de realiteit.
Toch is er genoeg reden om mooie plannen te maken. Maar in plaats van ‘te verwachten’ is het misschien fijner je ‘te verheugen’. Er zit vreugde en levenslust in dat woord. Zeker in lockdown is het belangrijk tijd te maken om je te verheugen op een festival of concert, een familiereünie of een vakantie. Daar krijg je vrolijke energie van. Misschien wel verstandig om er geen verwachting en planning aan vast te plakken.
In de tussentijd heb ik de lat van mijn goede voornemens wat lager gelegd. Misschien is drie keer per week yoga ook al fijn. En ik verheug me op het voorjaar. Voor we het weten nadert Pasen, het heuglijke feest dat ons leert wat we met onze mislukte goede voornemens kunnen doen: opstaan en (op)nieuw beginnen.

Door Gerda Hoekstra