OMG Kerstdiner intiem kerstmenu voor twee personen - toegankelijke eenvoudige en luxe recepten - kreeft soep en taartjes

OMG Kerstmenu: een intiem diner voor twee

Nu deze Kerstdagen anders dan anders zijn, staat intiem genieten voorop. Marie-Claire Quittelier stelde voor OMG een bijzonder Kerstmenu voor twee personen samen. Met luxe én toegankelijke gerechten. In dit blog vind je de recepten onder elkaar.

Het OMG Kerstmenu


Roomsoep van aardperen met pancettachips

Kreeft en blanke botersaus met vanille
Taartjes van witte chocolade

OMG Kerstdiner intiem kerstmenu voor twee personen - decoratie luxe gezellige sfeervolle tafel met kerst en kaarsjes

door: Marie-Claire Quittelier – kookboekauteur, recept bedenker, culinair adviseur
fotografie: Tom Swalens

Goede voorbereiding is het halve werk!

• Maak je shoppinglijst een week van te voren
• Bestel de kreeft
• Maak de groenten schoon en versnijd ze, een dag van tevoren. Berg ze op in vershoudzakjes of luchtdichte foodcontainers.
• Maak de soep de dag van tevoren.
• Bereid alle ingrediënten voor de blanke botersaus en maak de reductie.
• Bak de taartjes de morgen van je feest.
• Net voor je aan tafel gaat warm je de soep en de kreeft op, en maak je de blanke botersaus.
Geniet!

 

OMG Kerstdiner intiem kerstmenu voor twee personen - voorgerecht aardperen soepje met panchetta chips recept

 

Voorgerecht: Roomsoep van aardperen met pancettachips

Deze zijdezachte aardperensoep is een ideaal voorgerecht. In kleine kommetjes kan je deze feestelijk soep ook bij het aperitief serveren. Je kunt de soep een dag van tevoren bereiden.

Voor 2 personen
Voorbereiding: 20 min
Kooktijd: 30 min

400 g aardperen
1 ui, in vieren
1 selderijstengel, in stukken
1 el olijfolie
1 tl tijm
1 teentje knoflook, grof gehakt
5 dl groentebouillon
2 plakjes pancetta
fleur de sel
zout, peper

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Borstel de aardperen schoon. Houd 2 aardperen apart en snijd ze (ongeschild) in dunne plakjes. Schil de overige aardperen met een dunschiller en snijd in vieren. Roer in een kom de olijfolie door de kwartjes aardperen, de ui en de selderij. Breng op smaak met zout, peper, de tijm en het knoflook. Verdeel de groenten over een bakplaat en rooster ze gedurende 25 minuten.
2. Giet de groentebouillon in een pan. Voeg de geroosterde groenten toe. Breng het aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen. Breng verder op smaak indien nodig. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Zet het vuur op laag en houd de soep warm. Verspreid de in plakken gesneden aardperen en de pancetta over een bakplaat. Droog 5 minuten in de oven.
3. Verdeel de aardperensoep over de kommen. Werk af met de pancetta- en aardperenchips. Bestrooi met wat fleur de sel.

 

OMG Kerstdiner intiem kerstmenu voor twee personen - hoofdgerecht - kreeft blanke botersaus met vanillie recept

 

Hoofdgerecht: Kreeft en blanke botersaus met vanille

Dit is een echt verwenmoment. In mijn familie geen kerst zonder kreeft…. Bestel de kreeft bij je favoriete visspeciaalzaak. Die kookt, versnijdt en kraakt de kreeft voor jou, klaar voor gebruik.

Voor 2 personen
Voorbereiding: 5 min
Kooktijd: 8 min

1. Giet de bouillon in een pan en breng aan de kook. Laat de bouillon tot lauwwarm af koelen. Leg de kreeft in de lauwe bouillon zodat hij zijn smaak en textuur behoudt.
2. Breek de gewrichten van de kreeft met een tang. Zet de kreeftenscharen apart.
3. Net voor je aan tafel gaat, plaats de kreeft op een snijplank. Snijd de kreefthelften doormidden.

Blanke botersaus met vanille

Deze saus is één van de hoogtepunten uit de traditionele Franse keuken. Een beurre blanc, blanke fris-zure botersaus, saus geeft een heerlijke volle smaak en is de ideale geleider voor vis of schelpdieren.

Het komt er op neer een reductie te maken: een zure vloeistof laten koken met wat sjalotten tot er bijna niets van overblijft, hoogstens een eetlepel. Hierin worden daarna kleine klontjes zeer koude boter van goed kwaliteit één voor één losgeklopt. Ik voeg steeds een scheutje room toe voor de stabiliteit van de saus. Wanneer het eerste blokje opgelost is mag het volgende er bij, enzovoorts. Na enkele klontjes mag de saus terug heel heel zachtjes opgewarmd worden. De blanke botersaus is klaar als je een mooie balans proeft tussen het zuur van de reductie en de volle smaak van de boter. Daarna breng je de saus op smaak met zout en peper. Door het toevoegen van het merg van een vanillestokje geef je de saus een extra dimensie dankzij het mildzoete, wat houterige aroma.

Voorbereiding: 10 min
Kooktijd: 5 min

1 vanillepeul
5 cl droge witte wijn, een Mâcon bijvoorbeeld
2 el water
5 cl wijnazijn uit Reims of wittewijnazijn
4 sjalotten, fijngehakt
2 el room
75 g ijskoude boter, in blokjes
1 scheut citroensap
zout, peper

1. Snijd de vanillepeul doormidden en schraap met de punt van een mesje het merg eruit. Zet opzij.
2. Kook in een steelpan met dikke bodem de wijn, het water en de azijn met de sjalot in totdat er 1 eetlepel vocht overblijft. Dit duurt ongeveer 5 à 7 minuten. Je kan de sjalotten in de reductie laten, of passeer ze door een zeef indien je een gladde saus wenst. Haal de pan van het vuur en voeg de room toe.
3. Klop de klontjes boter één voor één flink door het mengsel totdat er een zalfachtige, gladde en ondoorzichtige saus ontstaat. Zet indien nodig de pan nog even op een laag vuur. Let op: de boter mag niet schiften en moet ondoorzichtig blijven. Breng op smaak met zout en peper. Voeg een scheutje citroensap en het vanillemerg toe.

Om tijd te winnen:
Maak de wijn-sjalot reductie op voorhand.
De blanke botersaus wordt pas op het allerlaatste moment gemaakt en kan niet opgewarmd worden.

Afwerking:
Verdeel de kreeft over de borden. Lepel er wat blanke botersaus over.
Serveer met een assortiment van je lievelingsgroenten.

 

OMG Kerstdiner intiem kerstmenu voor twee personen - taartjes witte chocolade met frambozen toetje nagerecht recept.jpg


Taartjes van witte chocolade

Voor 2 taartjes
Voorbereiding: 20 min
Kooktijd: 12 min
Rusttijd: 10 min

1 huisgemaakt* of kant-en-klare zanddeeg
1 tl boter

Ganache van witte chocolade:
90 g witte chocolade, in stukken
1 tl gezouten boter
5 cl room

2 el frambozenjam

Afwerking:
Frambozen
Gekristalliseerde rozenblaadjes**

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Steek met een uitsteekvorm van 7 cm doorsnee 2 schijven uit het zanddeeg. Bekleed kleine ingevette vormen met het deeg. Bak 12 minuten blind. Laat afkoelen.
  2. Ganache van witte chocolade: smelt de chocolade met de boter en de room in de magnetron. Zet 10 minuten apart.
  3. Smeer de taartbodems in met frambozenjam. Verdeel de ganache hierover. Laat op kamertemperatuur of in de koelkast opstijven. Garneer met frambozen en gekristalliseerde rozenblaadjes**.

Slimme tip: Klop de ganache niet al te stevig op om de vorming van luchtbelletjes te voorkomen. Om eventuele luchtbelletjes te verwijderen, tik je de kom zachtjes tegen het aanrecht.

**Het maken van gekristalliseerde rozenblaadjes: Bestrijk de rozenblaadjes met eiwit. Plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat 1½ uur drogen in een op 50 °C voorverwarmde oven. Bestrooi met fijne suiker.

*Huisgemaakt zanddeeg

Voorbereiding: 15 min
Rusttijd: 30 min + 10 min
Baktijd: 12 – 15 min

200 g boter + 1 el, op kamertemperatuur
60 g poedersuiker
schil van 2 onbehandelde citroenen
250 g + 1 el patent bloem
1 snufje zout

  1. Meng de boter met de poedersuiker en een snuifje zout tot een lichte massa. Meng de citroenrasp en de bloem onder het beslag. Kneed en vorm een bol. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 30 minutenrusten in de koelkast.
  2. Laat daarna het deeg 10 minuten op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol het deeg uit tussen 2 velletjes bakpapier. Steek met een uitsteekvorm van 7 cm doorsnee 2 schijven uit het zanddeeg. Beboter en bebloem de taartvormen en bekleed ze met de deegschijven.
  3. Bak 12 minuten blind. Laat afkoelen.

Eet smakelijk en… Geniet!