Mindfull

Leven in het nu, zo doe je dat

Alles is nu, nu is alles – Leven in het nu. Het is een grijsgedraaide slogan. Toch kan het een wereld van verschil maken als je deze kunst verstaat. Maar wat houdt het in en waaróm is het zo belangrijk? En hoe doe je dat, je bewustzijn meer op het moment richten? 

Je druk maken over een afspraak morgen, balen van wat er gister is voorgevallen. We kennen het allemaal. Zorgen maken, piekeren. Ons brein heeft de neiging om te ontsnappen aan het moment en bezig te zijn met het verleden en de toekomst. Gevolg is, je gaat voorbij aan wat er nu in het moment is én hebt veel en vaak last van stress. Ook mis je veel moois.

Eckhart Tolle en zijn visie op leven in het nu

Eckhart Tolle is volgens velen dé spirituele meester op dit gebied. Zijn gedachtengoed legt hij mooi uit in het welbekende boek De kracht van het nu (1997). Hij zegt, het verleden is een verhaal en de toekomst is niet echt; we hebben alleen het nu. Het leven is een serie momenten.

Maar wat doen wij, wij zijn vooral bezig met wat er na dit moment komt. Het nu is vaak een obstakel of slechts een middel om bij het volgende te komen. Alsof het volgende beter is dan het huidige. Dit is een diep ingesleten patroon wat ertoe leidt dat we zelden bewust aanwezig zijn in het nu. Dit lijkt krankzinnig en dat is het ook. Toch vinden we het normaal.

Het nu is vaak een obstakel. Of slechts een middel om bij het volgende te komen

‘Straks’ bestaat alleen in je hoofd als gedachte. Als de toekomst (straks) er eenmaal is, is het het nu. Nu is waar het gebeurt. Dus daar moet onze focus liggen. Als je volledig het huidige moment erkent en je volle aandacht erop richt, dus volledig aanwezig bent, word je je gewaar van het goede in het moment. De zogenaamde toekomst zal er beter uitzien en je maakt fijnere herinneringen van prettige momenten in het nu.

Noodzaak om te focussen

Klinkt natuurlijk prachtig, maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende manieren om te leren in het moment te zijn. Voor een alerte aanwezigheid is het noodzakelijk om te focussen. Met veel dingen gelijktijdig bezig zijn geeft stress en haalt je uit het hier en nu.

Je kunt bewust je aandacht richten op je omgeving, op je ademhaling, je lichaam of een bepaalde bezigheid. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling in de natuur. Neem de omgeving volledig in je op. Kijk, zonder te labelen en te oordelen. Ruik de bloesem of de dennentakken. Voel de zon op je gezicht of misschien de wind. Voel je voeten op de aarde.

Kijk, zonder te labelen en te oordelen. Ruik de bloesem of de dennentakken

Er blijft vanzelf geen ruimte over om je druk te maken over je to-do-lijst deze week of over de opmerking die je collega gisteren maakte. Dit kun je in iedere omgeving toepassen, maar ook bij iedere bezigheid. Houd je slechts bezig met wat er op dat moment gebeurt of wat je op dat moment aan het doen bent. Geeft het je volle aandacht.

Meditatie en ademhaling

Meditatie is voor velen een fijne oefening om heel bewust in het nu aanwezig te zijn. Je kunt je bijvoorbeeld concentreren op je ademhaling. Ademen is nu. Of je kunt je aandacht richten op je lichaam, heel rustig een zogeheten bodyscan uitvoeren van top tot teen. Gedachtes zullen opkomen. Die laat je er zijn en accepteer je zonder dat je je ermee identificeert. Je bent immers je gedachten niet, maar het bewustzijn dat de gedachten waarneemt, kortom aanwezigheid. Breng rustig telkens je aandacht terug naar het nu.

Natuurlijk moet je in je dagelijkse leven ook met de toekomst bezig zijn; iedereen moet plannen en afspraken maken. Geen probleem, maar als je klaar bent ga je weer naar het nu. Zoals dieren na een incident de stress van zich afschudden en weer rustig doorgrazen. Met veel oefenen zul je steeds meer automatisch je aandacht in het nu houden, in welke situatie je je ook begeeft. Het zal uiteindelijk stress en angst verminderen, problemen minder zwaar maken. Misschien ben je dan nog niet verlicht maar wel een stukje lichter.

Tekst Inez Huis Fotografie Matthew Henry | Unsplash

Meer OMG-artikelen lezen over het thema bewust leven? Lees hier meer!