OMG Magazine - Kloosterpad Noord Brabant - Op pelgrimstocht in eigen land kloosters abdijen

Kloosterpad: op pelgrimstocht in eigen land

Ons Kloosterpad is een nieuw wandelpad langs kloosters en abdijen in Noord-Brabant. Dus laat Santiago de Compostela nog maar even wachten, want met deze 330 kilometers kun je prachtig kennismaken met de diversiteit van het kloosterleven en de meditatieve werking van wandelen. Lenneke van der Burg neemt je mee op haar tocht.

In het Emmausklooster (Velp) is slechts één andere gast en die groet me niet terug. ‘Bach’ hoor ik haar mompelen en dan zie ik dat ze oortjes in heeft. In stilte zitten we bij elkaar. Het Emmausklooster is een van de veertig kloosters langs de nieuwe wandelroute Ons Kloosterpad in Noord-Brabant. 2021 is het jaar van het Brabants Kloosterleven en ‘het is ons doel om in dit jaar het kwetsbare erfgoed van de kloosters te ontsluiten,’ zegt projectleider Jasper van Deurzen erover. ‘Het gaat om bijzondere interieurs en tuinen. Bovendien, in de kloosters wónen nog mensen. We wilden dit combineren met wandelen, omdat het wandeltempo goed past bij stilte en bezinning.’ Ook als gast gaat bezinnen hier vanzelf. Er is niets wat moet, de klok in de eetzaal staat stil.

Dichter Herman de Koninck zei het ooit zo:
‘Je moet niet alleen, om de plek te bereiken, thuis opstappen, maar ook uit manieren van kijken
Er is niets te zien, en dat moet je zien om alles bij het zeer oude te laten.’

 

Routekaart Ons Kloosterpad Noord-Brabant - OMG Magazine - voor een bezield leven
De routekaart van Ons Kloosterpad

De tijd vervliegt in een aangenaam zijn

De volgende dag lopen de andere gast en ik samen een stuk op. Onverwachts krijg ik haar levensverhaal: kinderen, zorgen, schulden. Haar liefde voor muziek. We delen veel. Het ritme van onze voeten gaat gelijk op. Het hoofd leeggewaaid door de harde wind. Hoog op de dijk langs de Maas, de uiterwaarden drassig in de diepte. Ganzen gakken luidruchtig, vliegen achter elkaar aan. Het is lente.

In mijn eentje loop ik verder richting Ravenstein. Etappe vier van Ons Kloosterpad loopt van Megen naar Velp, maar is ook in omgekeerde richting te bewandelen, omdat de route gebruikmaakt van bestaande wandelknooppunten. Een rechte weg met aan weerszijden bomen leidt de wandelaar het historische vestingstadje Megen binnen.

De lange stilte

In Megen is het aangenaam slenteren door de oude straatjes. In een brocantewinkeltje sierlijk glaswerk, soepkommen in pasteltinten en geborduurde tafelkleden. Je kunt aanbellen voor een coffee to go. ‘Alleen durft niemand dat,’ lacht Marloes van ’t Megense winkeltje. ‘Vóór corona kwamen hier veel vrouwen die op bezinningsweekend waren bij de nonnen. Na de stilte van het klooster, bleven ze hier lekker rebbelen.’

Kloosterpad - t Megense winkeltje - OMG Magazine
Marloes van ’t Megense winkeltje

In Clarissenklooster Sint-Josephsberg legt abdis Angela uit: ‘Werken en eten doen we in stilte. Ons klooster staat in de traditie van de heilige Franciscus. We leven in armoede en vinden het belangrijk te werken voor de kost. Tijdens het werk zal de geest van het gebed niet uitdoven. Vroeger zong ik in mijn hoofd psalmen tijdens het bakken van de hosties in de bakkerij. Nu heb ik een uitdagende baan als econoom en lukt dat niet meer. Wel probeer ik dat werk zo goed mogelijk en met mijn volle aandacht te doen. Je zou het mindfulness kunnen noemen.’

Toevluchtsoorden

Niet toevallig bevindt zich in Megen nog een klooster: het Franciscanerklooster Sint-Antonius van Padua. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was de stad door zijn aparte status een toevluchtsoord voor katholieken, die van de protestantse overheid hun geloof niet meer mochten uitoefenen. ‘De kerk van het klooster zit altijd vol,’ vertelt vrijwilliger Ria van Rijn. ‘De kloostertuin is vrijdag en zaterdag open voor publiek. In de Hof van Lof vertellen de planten en bloemen een eigen verhaal, dat begint bij de kerstboom die staat voor de geboorte van Jezus. Daarnaast de Mariadistel met de witte vlekjes op de bladeren, volgens de legende omdat Maria melk knoeide toen ze de borst gaf. Paarse bloemen voor de vastentijd, gele voor Pasen en rode bloemen voor Pinksteren.’

Dwalende gedachten

Langs de gevangentoren met ooievaarsnest loop ik Megen weer uit. Overal het heldere geel van het koolzaad langs de dijk. Een groen waas van jong blad en roze bloesem tegen de strakblauwe lucht. De bomen in rechte lijnen door het landschap. De nog altijd harde wind zet me aan het denken. Ben ik iemand die anderen uit de wind houdt? Of word ik zelf juist uit de wind gehouden? De vraag blijft hangen. Tot bij een kudde schapen, daar zie ik één zwart schaap. Alweer een spreekwoord, glimlach ik bij mezelf. Eén, dan twee, drie schapen rennen in de richting van Joke Jans, landschapsbeheerder. Zij opent het hek naar vers, mals gras en binnen één minuut is de hele kudde aan de andere kant. Want zoals we weten: als er één schaap over de dam is…

Reisgids

Ons Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappes. In sommige kloosters kun je overnachten, maar check in verband met de coronamaatregelen voor vertrek de website van het klooster!

Om je op pad te helpen is er het Bindboek, een soort spirituele reisgids met verhalen, overwegingen en de beschrijving van de etappes (€ 29,50, te koop bij verschillende kloosterlocaties en via Berne Boek). Losse routekaarten zijn te vinden op VisitBrabant.nl.

Bekijk ook het tweeluik Op het Kloosterpad van KRO-NRCV Kruispunt via NPO Start.

Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en laat je verrijken voor een bezield leven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email