‘Ik geloof dat wat men nu spiritueel noemt, vaak nog niet ontdekte wetenschap is’

In wie of wat je gelooft is voor iedereen heel anders. In de rubriek ‘Hier geloof ik in’ stellen we steeds dezelfde drie vragen aan bekende en onbekende mensen over waar hij of zij in gelooft. Drie persoonlijke vragen over geloven in jezelf, de liefde, een God, of misschien wel iets heel anders.

We starten deze rubriek met Geert Kimpen, verhalenverteller en auteur. Hij schreef voor het eerste nummer van OMG een prachtig reisverhaal over zijn belevenissen in IJsland, een reis die hij samen met zijn dochter maakte.

  1. Waar geloof je in en waarom?

‘Ik ben opgegroeid als katholiek jongetje, maar omdat ik mettertijd niet langer kon geloven in ‘een God met een grijze baard in de wolken’, keerde ik me daar van af. Na vele jaren zoekende te zijn geweest, omdat ik wel de behoefte had om zingeving in het bestaan te vinden, kwam ik uit bij de Kabbala, de mystieke leer van het Jodendom. Ik voelde me er meteen thuis.

Verhalen uit het Oude Testament die ik uit mijn jeugd kende, kregen nu een diepere betekenis, ver voorbij het letterlijke verhaaltje. Hun uitgangspunt is; geloof niets wat je niet zelf ondervonden of onderzocht hebt. En dat vind ik een fijn principe om mee te leven. Niet geloven omdat het moet, maar geloven omdat je weet.’

  1. Wat betekent het voor jou dat je daarin gelooft, en waar blijkt dat uit?

‘Ik ben ervan overtuigd dat vele zaken die men nu spiritueel of bovennatuurlijk noemt, vaak nog niet ontdekte wetenschap is. De grenzen van de wetenschap, quantumfysica, chaostheorie en parallelle universums, raken aan de grens van spirituele en mystieke kennis (in een ander jasje en een andere taal). In wezen zeggen ze vaak hetzelfde.

‘Ik heb wel eens een mystieke ervaring gehad, die ik niet kan verklaren of beredeneren.’

Als je bovendien beseft hoe klein het deel is van onze hersenen dat we gebruiken en hoe beperkt onze zintuigen zijn in waarneming, dan kunnen vele verschijnselen ooit gewoon verklaard worden. Wanneer we daar maar meer kennis over krijgen. Sommige mensen hebben ‘die gave’ al en daardoor lijkt het bovennatuurlijk, maar in werkelijkheid is het voor ons allemaal mogelijk, denk ik.’

  1. Twijfel je weleens aan dat wat je gelooft, zo ja, waarom?

‘Ik heb wel eens een mystieke ervaring gehad, die ik niet kan verklaren of beredeneren. Waar mijn verstand te kort schiet, maar waarbij ik wel degelijk de ervaring gevoeld hebt.

Ook mijn vrouw, Michelle Shanti, heeft in haar meditaties regelmatig visioenen, waar ze waarachtige kennis in door krijgt. Wanneer ik dan research doe naar wat zij mij geopenbaard heeft, blijkt dat vaak in de werkelijkheid of geschriften bevestigd te worden. Dat verwondert me en kan ik niet verklaren. Maar ik vind het wel eindeloos boeiend.’

Lees ook: Hier geloof ik in – Marle Martens, het covermodel van de eerste editie

Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en laat je verrijken voor een bezield leven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email