Granaatappels voor een jaar van overvloed

Het heilige fruit, zo noemden we de granaatappel in OMG Magazine, omdat de vrucht in veel culturen een bijzondere betekenis heeft. Wist je bijvoorbeeld dat joodse gezinnen het nieuwe jaar beginnen met granaatappels? Tijdens Rosj Hasjana (joods nieuwjaar) is het traditie om een granaatappel te eten, omdat deze met zijn vele zaden het symbool is van overvloed en vruchtbaarheid. Volgens de joodse traditie bevat de granaatappel 613 zaden, een voor elk gebod in de Tora.

Het Hebreeuwse woord voor granaatappel is rimon. De vrucht wordt veel genoemd in de Bijbel (Tenach of Oude Testament). Zo worden in het Hooglied de wangen van de geliefde vergeleken met granaatappels. In Exodus lezen we dat de gewaden van de hogepriesters aan de zoom waren versierd met geborduurde granaatappeltjes en gouden belletjes. Tweehonderd granaatappels tooiden de  bronzen pilaren van de tempel van koning Salomo. De koningskroon van Salomo zou zijn gevormd naar de kroon van de vrucht. Sommige joodse geleerden geloven dat granaatappel de ‘verboden vrucht’ van het paradijs van Adam en Eva was.

Rimoniem voor de Torarollen

De handvatten van Torarollen zijn vaak bedekt met sierlijke zilveren bollen in de vorm van granaatappels, die rimoniem – het meervoud van rimon – genoemd worden. Je vindt de granaatappel op antieke joodse munten, maar ook op de moderne Israëlische twee-sjekelmunt.

Een nieuw jaar beginnen met dit heilige fruit, wat een prachtige traditie. Inmiddels weten we dat granaatappels boordevol goede voedingsstoffen zitten, dus met dit ‘superfood’ maak je ook een gezonde start!

Door: Anne-Helene Borgts-Kooijmans

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email