bioscoop

Losgeweekt van je idealen, wat dan? Filmtip: Druk

De film Druk is populair. En niet omdat hij gaat over alcohol drinken. Juist niet, want de Zweedse film gaat over het feit dat je ongemerkt losgeweekt kunt raken van je idealen, je omgeving en boven alles: van jezelf. En als je dat beseft, wat ga je dan doen?

Druk draait op zichzelf om het simpele gegeven van vier mannen die testen wat een continu alcoholpromillage van 0,5 in het bloed met je doet. Dat klinkt banaal, maar is het niet. Want Druk gaat over vriendschap, verlies, midlifecrisis, verslaving aan drank en aan gewoontes. Hij gaat bovenal over het dagelijks bestaan zoals we dat allemaal kennen, waarin je ongemerkt los bent geweekt van je idealen, je omgeving en van jezelf. Als je dat beseft, wat ga je dan doen?

Niet meer geïnspireerd leven

Druk in het kort en zonder spoilers: een leraar op een middelbare school heeft een interessante theorie gelezen dat ‘we zijn geboren met een tekort aan alcohol in ons bloed, van 0,5 promille’. Precies genoeg alcohol nuttigen om dit promillage op peil te houden, ‘opent onze geest voor de wereld om ons heen, vermindert onze problemen en verhoogt de creativiteit’. Hij bespreekt dit met drie bevriende collega’s, die, net als hij, nogal uitgeblust in het leven zijn komen te staan. Zowel in hun werk als in hun privéleven draaien ze ongeïnspireerd hun routines af en alles waar ze vroeger van droomden, is daarin weggezakt.  

En mocht je hier helemaal afhaken, niet doen! Het zijn leuke mannen, ze hebben humor en zijn werkelijk aardig. Maar ze zijn op die leeftijd gekomen waarin die fantastische uitspraak van John Lennon ‘Life is what happens while you are busy making other plans’ in de verleden tijd is komen te staan. ‘It happened’. De andere plannen zijn verdwenen onder de dagelijkse realiteit van hun levens.

‘Life is what happens while you are busy making other plans’

Een experiment met alcohol

De vrienden in Druk gaan het experiment aan. In de weekends blijven ze nuchter, doordeweeks drinken ze vanaf het opstaan tot acht uur ’s avonds genoeg alcohol om met hun 0,5 promille weer tot leven te komen. En dan gebeurt er heel veel. Wat associaties oproept met die lange rij televisiepresentatoren die ooit bekende altijd een borrel te nemen voordat de opnames startten, omdat ze dan nét wat losser in hun vel zaten en nét wat leuker reageerden. Iedereen die weleens drinkt, zal het gevoel herkennen. Het punt is alleen: het is natuurlijk geen houdbare situatie. Alleen al omdat alcohol ook aanmerkelijk meer kapotmaakt dan je lief is.

Valkuilen van het leven

Om spoilers te vermijden moeten we hier stoppen, maar het is een aanrader voor iedereen die de veertig is gepasseerd.  Dat blijkt, want de Deense regisseur Thomas Vinterberg won er een Oscar mee en maakte een film die ervoor zorgt dat elke week de filmhuizen in Nederland vol zitten.

Is hij ook interessant voor jongeren? Jawel, maar waarschijnlijk veel minder. Zij zullen zich herkennen in de eindexamenkandidaten, de jongeren waar de leraren hun leven aan spiegelen. Maar deze leerlingen hebben slechts een bijrol. En ja, ook voor twintigers en dertigers valt er genoeg te lachen. Maar de valkuilen van het leven waarin de vier mannen trappen (al ver voor de start van dit verhaal!), zijn voor jongere kijkers gelukkig nog tamelijk ongrijpbaar. 

Tekst Juliëtte Eichholtz 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email