OMG Magazine - Kernwaarden - Kernwaarde uitgelicht vriendschap - Voor een bezield leven.jpg

Vriendschap vraagt net als liefde om onderhoud

Ieder mens heeft zijn eigen kernwaarden. Welke zijn écht belangrijk voor jou? Lukt het je om daar werkelijk naar te leven – bewust of onbewust? OMG helpt je te bepalen vanuit welke kernwaarden jij wilt leven. In 4 blogs lichten we telkens een waarde nader toe. Dit keer: vriendschap. 

Vriendschap is een zeer waardevol onderdeel van je leven; vrijer dan een liefdesrelatie, maar niet vrijblijvend. Langdurige vriendschap vraagt, net als de liefde, enig onderhoud.

Vriendschap sluit je zonder moeite

Vriendschap sluipt je leven in als een dief in de nacht en het enige wat jij hoeft te doen, is zorgen dat de koffie klaarstaat. Dat is het mooie aan vriendschap; je ontmoet iemand met wie je het goed kunt vinden. Als dit zo blijft zonder dat een van de twee daar grote moeite voor hoeft te doen, besef je op zeker moment dat je er een vriend bij hebt. De enige regel die tot dan geldt, is: om een vriend te hebben, moet je er een zijn.

Belangrijk

Je kunt heel veel en heel verschillende vriendschappen hebben in je leven. Vriendschap mag zich beperken tot één bepaald gebiedje dat voor beide partijen belangrijk is. De sportvriend(in) met wie het wekelijkse contact niet verdergaat dan samen squashen en daarna met een cappuccino de afgelopen werkweek doornemen, kan op een andere manier net zo belangrijk voor je zijn als de vriendschap die teruggaat tot je lagere school en die jullie vieren met gezamenlijke vakanties en eindeloze gesprekken.

Om een vriend te hebben, moet je er een zijn


Niet vrijblijvend

Vriendschap is beslist geen droom of illusie, zoals sommigen zingen. Het is een zeer waardevol onderdeel van je leven; vrijer dan een liefdesrelatie, maar niet vrijblijvend. Een langdurige vriendschap vraagt, net als de liefde, enig onderhoud. Zie je dat moment naderen, wacht dan niet tot de ander het aankaart, want het kan zijn dat de vriend in kwestie dit (nog) helemaal niet zo voelt. Je vriendschap zal er mooier en dieper van worden – uiteraard zolang geven en nemen in balans blijven.

Vertrouwen

Vriendschap valt samen met het vertrouwen dat je in elkaar hebt en de vertrouwdheid die je beiden voelt in elkaars nabijheid. Als je elkaar al heel lang kent, kan zelfs het ongemak dat om iemand heen hangt, vertrouwd voelen! Maar ook andersom heeft vriendschap alle recht van bestaan: heb je tijdens een bruiloftsdiner zo’n klik met je disgenoot dat je elkaar de rest van de avond telkens weer opzoekt om verder te praten, dan beleef je een geweldige vriendschap van één avond. Want gelukkig bestaan er geen vaste regels voor een mooie vriendschap; niet voor de vorm, noch voor de lengte ervan.

Lees ook meer over deze kernwaarden:
Macht
Spiritualiteit
Onafhankelijkheid

door Juliëtte Eichholtz

Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en laat je verrijken voor een bezield leven.