OMG Magazine - Kernwaarden - Kernwaarde uitgelicht spiritualiteit - Voor een bezield leven.jpg

De kracht van spiritualiteit

Ieder mens heeft zijn eigen kernwaarden. Welke zijn écht belangrijk voor jou? Lukt het je om daar werkelijk naar te leven – bewust of onbewust? OMG helpt je te bepalen vanuit welke kernwaarden jij wilt leven. In 4 blogs lichten we telkens een waarde nader toe. Dit keer: spiritualiteit.  Onze kijk op spiritualiteit is in de eeuwen vaak ingrijpend veranderd. Welke meerwaarde kan spiritualiteit geven aan je bestaan en wat is de kracht ervan?

Bezield leven

De term spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse woord spiritus, dat betekent geest. Het is de laatste decennia veel breder ‘in gebruik’ dan religie. Maar de betekenissen liggen dicht tegen elkaar aan. Spiritueel in het leven staan, zou je kunnen vertalen als ‘leven vanuit de geest’. Het kan ook staan voor bezield leven; je erkent dat het leven méér is dan ‘een spleetje licht tussen twee eeuwige perioden van duisternis’ (Vladimir Nabokov) en dat er een hogere werkelijkheid bestaat.

Invulling van je leven

Spiritualiteit voert ons over de grenzen van godsdienstige rituelen heen naar het doel van religie: het bewustzijn van het heilige in het alledaagse. Met spiritualiteit geef je betekenis aan de invulling van je leven. Of je nou rechter bent of schoonmaker, moeder of kind, patiënt of arts, het is de manier waarop je dit alles beschouwt en de geest van waaruit je ermee omgaat, wat er een spirituele lading aan kan geven. Ieder mens leeft min of meer vanuit een bepaalde spiritualiteit. Maar weinig mensen doen dat bewust. Je bent spiritueel wanneer je in en onder, boven en achter de regels en concepten van de verschillende godsdiensten kijkt. Als spiritueel mens ben je meer dan een aanhanger van een godsdienst of een geloofsgemeenschap, je bent één met het universum in al zijn vormen.

Met spiritualiteit ervaar je het heilige in het leven van alledag

 

Mystici

De betekenis van spiritualiteit is in de loop der tijd behoorlijk veranderd. Tot de Middeleeuwen waren alle grote mystici grote denkers, en de grote denkers waren mystici. Het besef dat je je hersens moet gebruiken bij spiritualiteit, is de laatste drie eeuwen weggezakt. Na de Middeleeuwen kwam er een onderscheid tussen spiritualiteit en theologie, waarbij – grof gezegd – de mystici meer vroom en volgend werden en de theologen het denkwerk op zich namen en het geloof min of meer terzijde schoven. Daardoor werd vroomheid in de loop van de tijd steeds meer versleten voor domheid.

Liefde en licht

Met de new age-stroming vanaf de jaren zeventig in de vorige eeuw kreeg spiritualiteit een totaal nieuwe invulling. Op de weg naar het tijdperk van liefde en licht (het Aquarius-tijdperk) wilden mensen werken aan hun eigen spirituele groei. Helaas waren enkele bijwerkingen een wildgroei aan onduidelijke alternatieve therapieën en een houding van ‘eigen ontwikkeling eerst’. Dit bezorgde de spiritualiteit onterecht een tamelijk vaag en zelfgenoegzaam imago. De huidige tijd kan ons de ruimte geven om spiritualiteit weer de betekenis te geven die het verdient.

Lees ook meer over de kernwaarden: Vriendschap Macht Onafhankelijkheid

door Juliëtte Eichholtz
Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en laat je verrijken voor een bezield leven.