Bomen zijn een wonder van de natuur

Onafhankelijk zijn of zoeken naar verbinding?

Ieder mens heeft zijn eigen kernwaarden. Welke zijn écht belangrijk voor jou? Lukt het je om daar werkelijk naar te leven – bewust of onbewust? OMG helpt je te bepalen vanuit welke kernwaarden jij wilt leven. In 4 blogs lichten we telkens een waarde nader toe. Dit keer: Onafhankelijkheid. Hoe verhoudt de kernwaarde onafhankelijkheid zich tot onze basale behoefte aan verbinding? En hoe kunnen die twee behoeftes het beste met elkaar samengaan?

Verbinden met andere mensen

We zijn erop gebouwd te leven in verbinding met andere mensen. We kunnen onszelf én elkaar uitsluitend leren kennen en begrijpen in een sociale omgeving; op een onbewoond eiland op zoek gaan naar jezelf is een zinloze exercitie. Je kunt jezelf slechts vinden in verhouding tot de ander. Dit maakt onafhankelijkheid een interessante kernwaarde, want hoe kan de basale behoefte aan verbinding goed samengaan met autonomie?

Liefdesrelaties

Als onafhankelijkheid een belangrijke kernwaarde voor je is, wil je je eigen beslissingen kunnen nemen. Je wilt de vrijheid hebben om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. Je wilt een relatie hebben met degene die je liefhebt; met minder neem je geen genoegen. Daardoor zijn je liefdesrelaties en vriendschappen diep en waardevol. Ze worden niet in stand gehouden door ruis als financiële zekerheid of de macht der gewoonte, maar door waar het werkelijk om gaat: het gevoel van liefde en vriendschap. Dat maakt je tot een uitzonderlijke partner en vriend(in). Het zijn daarom de onafhankelijken die zich in tijden van oorlog verzetten tegen de heersende opinies en onderdrukkers. Ze blijven waken voor dogma’s in hun eigen denken. Grote helden uit de geschiedenis hadden vrijwel altijd een onafhankelijke geest.

Relaties worden niet in stand gehouden door financiële zekerheid of de macht der gewoonte

Je eigen keuzes

Aan de andere kant kan het ontwikkelen van een vaste relatie, het stichten van een gezin of werken in teamverband een lastige, misschien zelfs onmogelijke keuze voor een onafhankelijk persoon. Want de levensomstandigheden die zich vanzelf aandienen in dit soort ‘constructies van gezamenlijkheid’ maken dat je niet meer helemaal je eigen gang kunt gaan. Ze zullen bepaalde keuzes in de weg staan.

Zelfvertrouwen

Zolang je in staat bent de acceptatie daarvan te beschouwen als een keuze die je uiteindelijk toch zelf maakt, behoud je je onafhankelijkheid. Voel je je ingeperkt en komen je zelfstandigheid en je zelfvertrouwen werkelijk op de tocht te staan, dan wordt het lastig. Je ziet dan problemen ‘die je beslist niet zou hebben als die andere mensen er maar niet waren’. Tot slot blijkt dat samenwerking, in welke vorm ook, de grootste en belangrijkste opgave in je leven kan worden. Maar het is een opgave die je júíst samen met die anderen zult moeten oplossen.

door: Juliëtte Eichholtz

Lees ook meer over de kernwaarden: Vriendschap Macht Spiritualiteit

Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en laat je verrijken voor een bezield leven.