OMG Magazine - Kernwaarden - Kernwaarde uitgelicht macht - Voor een bezield leven

Macht; hoe gebruik je het goed?

Ieder mens heeft zijn eigen kernwaarden. Welke zijn écht belangrijk voor jou? Lukt het je om daar werkelijk naar te leven – bewust of onbewust? OMG helpt je te bepalen vanuit welke kernwaarden jij wilt leven. In 4 blogs lichten we telkens een waarde nader toe. Dit keer: macht. Is macht een kernwaarde van je? Wees je er dan van bewust dat alleen de sterkste schouders het gewicht ervan kunnen dragen, wil hij niet met je op de loop gaan.

Wanneer zet je macht in?

Al te vaak heeft macht een negatieve connotatie. Dat is onterecht. Macht op zichzelf is een neutraal gegeven, van waaruit de prachtigste dingen tot stand kunnen komen. Waar het om draait, is wat je doet met de macht die je hebt. Wanneer zet je die in, hoe doe je dat? En bovenal: waartoe?

Als baby’tje had je een onbegrensde macht over je ouders. In al je onschuld zette je hun hele leven op zijn kop en kon je ze maandenlang beroven van hun nachtrust, zonder daar ooit iets voor terug te hoeven doen. Zelfs je eerste hartveroverende glimlachje was niet noodzakelijk om je vermoeide ouders te doen beseffen dat niets op deze wereld belangrijker was dan jij, hun kindje, hun onvoorstelbare wonder. Later, op school, lag de macht bij het populairste jongetje of meisje van de klas, dat dan weer géén huilebalkje mocht zijn. De machtsverhoudingen verschoven weer toen je op reis ging, studeerde, een baan kreeg, je eigen bedrijf startte, mensen in dienst nam, zelf kinderen kreeg of op welke manier dan ook volwassen werd.

Waar het om draait, is wat je doet met de macht die je hebt

 

Zelfreflectie

In elke leeftijdsfase verandert de macht die we ‘van nature’ hebben op onze omgeving én vraagt macht om andere talenten, karaktertrekken of gereedschappen bij de ‘machthebber’. Daartoe moeten we ons telkens weer opnieuw leren verhouden. Ben je in een positie gekomen met (uitzonderlijk) veel macht? Dan is het zaak om je zelfreflectie binnen handbereik te houden. Zo voorkom je dat diezelfde macht met je op de loop gaat en van een bron van mogelijkheden verandert in een giftige damp die naar je hoofd stijgt.

Het gewicht van macht

Wees er tot slot altijd van bewust dat slechts de sterkste schouders in staat zijn het wérkelijke gewicht van de macht kunnen dragen. Wil je dat macht de positieve kracht blijft die het was in jouw babytijd? Blijf jezelf dan altijd twee vragen stellen. Voor welke doelen wil ik mijn macht gebruiken? En de tweede vraag: wat doet macht met mijn persoonlijkheid? Lees ook meer over deze kernwaarden: Vriendschap Spiritualiteit Onafhankelijkheid door Juliëtte Eichholtz
Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en laat je verrijken voor een bezield leven.