OMG-magazine podcast

De favoriete podcasts van OMG

Naast slow food en slow journalism heb je ook slow listening; de podcast. Je luistert er naar wanneer het jou uitkomt en drukt op de stop- of pauzeknop wanneer je dat wilt. Hoe ontdek je je favoriete podcast, want er is zoveel keuze … OMG doet vier warme aanbevelingen voor langzaam luisteren. Dit zijn onze favoriete podcasts.

Steeds meer Nederlanders hebben de podcast ontdekt tijdens het wandelen, strijken, in de file staan, achter het treinraampje en voor het slapen gaan. Het voelt intiem, omdat je vaak luistert met oortjes in. Alsof er alleen tegen jou wordt gepraat. Het zorgt voor wat vertraging in je leven. Een gemiddelde podcast duurt drie kwartier tot een uur, waardoor er meer diepgang mogelijk is dan in een gemiddeld radioprogramma. Ideaal voor verdieping en inspiratie!

Luister naar de mooiste verhalen

De mooiste verhalen luisteren, kan met de podcast Uitgelezen verhalen. Acteurs lezen korte verhalen voor op het toneel en daarna volgt een interview met de schrijver, vertaler of kenner van het werk. Zo wordt Anton Tsjechovs verhaal ‘Schoonheden’ voorgelezen door Marcel Faber en Mensje van Keulen leest verhalen voor over bedrog uit haar prijswinnende verhalenbundel. Ontdek deze podcast.

Scheppingsdrift in de kunst

In de podcast Scheppingsdrift worden verhalen achter kunstwerken besproken. Welke Bijbelse thema’s inspireerden schrijvers, componisten, filmmakers en beeldend kunstenaars? Het is een talkshow onder leiding van Allard Amelink met wisselende en terugkerende gasten. De eerste aflevering begint bij het verhaal van de Zondeval. Je hoort over werken van Masaccio en Grayson Perry en films van David Fincher en Alex Garland. Ontdek deze podcast.

De ongelooflijke podcast

Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren inhoudelijke gesprekken met spraakmakende gasten in De Ongelooflijke Podcast. Het verbindende thema is de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. De toon is aangenaam kritisch en prikkelend. Wie zijn de gasten? In aflevering #70 is dat bijvoorbeeld de linkse feminist Kristien Hemmerechts over waarom ze toch weer naar de kerk gaat en in aflevering #65 hoor je schrijver Arnon Grunberg over zijn zoektocht naar heiligheid. Ontdek deze podcast.

De Poëziepodcast

Schrijver Daan Doesborgh wil in deze coronacrisis de wereld troosten met poëzie. En dat lukt hem aardig in De Poëziepodcast. Een podcast over dichters en vooral mét dichters en hun gedichten. Ontdek deze podcast.

Tekst: Katja Kreukels Fotografie: Wim Arys | Unsplashed

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email