De 9 magische lessen van J.K. Rowling, schrijver van Harry Potter

Ze schreef de Harry Potter-boeken en werd niet alleen rijker dan de koningin van Engeland, maar ook uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw van het land. Harry Potter-fan Christine Pannebakker ontrafelde negen magische lessen van J.K. Rowling.

Met meer dan 500 miljoen verkochte boeken is J.K. Rowling een van de meest gelezen auteurs aller tijden. En dan te bedenken dat ze haar boeken schreef in een café om geld te besparen op de verwarmingskosten. Of dat de uitgever haar sekseneutraal als J.K. Rowling presenteerde, omdat hij dacht dat vrouwelijke fantasyauteurs niet zouden verkopen.

‘Ik heb ontdekt dat tijd meer rijkdom brengt dan geld

Joanne Rowling (1965) groeide op in Bristol in een gezin waar boeken net zo belangrijk waren als een warme maaltijd. Vooral haar moeder stimuleerde haar om te lezen. ‘Zij leerde me dat je alles kunt kwijtraken in de wereld, behalve je verbeeldingskracht,’ aldus Rowling. ‘En als je die hebt, heb je alles.’ Dit zijn de negen magische lessen van J.K. Rowling.

1. Neem altijd een pen mee

Rowling bedacht het verhaal van Harry Potter tijdens een vier uur vertraagde treinreis van Manchester naar London. ‘Ik heb nog nooit zo’n enorme golf van opwinding gevoeld. Ik had een jongetje leren kennen, Harry. Het beste idee van mijn leven raasde door mijn hoofd, maar ik had geen pen bij me! Ik kon het niet opschrijven en was daarom gedwongen het te memoriseren. Zonder pen en schriftje op stap gaan is me sindsdien niet meer overkomen.’

2. Alles is een litteken

J.K. Rowling baseerde veel van haar personages op ervaringen uit haar eigen leven. Zo komen de Dementors in de boeken voort uit haar ernstige depressie. Ze zocht hulp en vond een nieuw devies: ‘Rock bottom is a foundation, not a conclusion.’ Om het dieptepunt dat een keerpunt werd te eren, wilde ze de serie laten eindigen met: ‘Alles is een litteken.’ Maar ze zwichtte voor de druk haar van uitgever en maakte ervan: ‘Alles is goed.’

3. Durf te falen

‘Er was een periode in mijn leven waarin alles donker was en ik geen idee had hoe lang de tunnel zou zijn. Je zult wellicht nooit zo falen als ik deed, maar een beetje falen is onontkoombaar. Het is onmogelijk om te leven zonder falen. Of je moet zo voorzichtig leven dat je net zo goed niet zou kunnen leven. En dat is dan ook weer falen.’

4. Geef nooit op

Twaalf uitgevers stuurden het manuscript van Harry Potter en de Steen der Wijzen terug. Maar Rowling gaf niet op. De uitgever die haar een contract gaf, had wel een voorwaarde: niemand mag weten dat je een vrouw bent, want vrouwelijke fantasyauteurs worden niet gelezen. Dus mocht ze alleen haar initialen gebruiken. ‘Ik had alles over voor mijn droom. Ik had maar één voornaam, Joanne, en zette de K erachter; de K van Kathleen, naar mijn grootmoeder, die me had geleerd dat de aanhouder uiteindelijk wint. Die vrouwelijke sterke energie zit in mijn boeken.’

5. Gebruik je verbeeldingskracht

Lees zoveel je maar kunt. Niets helpt je meer dan lezen. Verbeeldingskracht is een van de grootste krachten in het universum. Het laat je de mogelijkheden zien. Ook als je niets hebt.’

6. Waar je schat is, is je hart

Rowling verwerkte Bijbelteksten in Harry Potter. Zo staat op het graf van Harry’s ouders: ‘De laatste vijand die vernietigd moet worden is de dood’, naar Paulus. En op een andere zerk staat: ‘Waar uw schat is, is ook uw hart’, naar een uitspraak van Jezus. ‘Deze twee citaten omvatten de hele serie,’ zei Rowling. ‘Mijn werk laat zien dat de dood niet meer is dan het oversteken van de zee, zoals de schrijver William Penn zei.’

7. Leer omgaan met kritiek

Ik ga je slaan, verkrachten, bombarderen.’ Rowling werd honderden keren via social media bedreigd na haar uitspraak over transgenders. Vanwege de beschuldiging transfoob te zijn gaf Rowling de award terug, maar zei daarbij ‘absoluut afstand te nemen van de beschuldiging dat ik transmensen haat of hen iets slechts toewens, of dat het fout is op te komen voor de rechten van vrouwen.’

8. Tijd is je ware rijkdom

Volgens Forbes had Rowling in 2018 een vermogen van 1 miljard dollar. Een jaar later was ze uit de lijst verdwenen. Rowling had in een jaar minstens 160 miljoen dollar had gegeven aan verschillende goede doelen.  ‘Er zijn momenten – al wil ik niet ondankbaar lijken – dat ik graag wat van dat geld zou ruilen voor meer rust en tijd om te kunnen schrijven. Het is de grootste stressfactor. Ik ben nu beroemd en daar ben ik eigenlijk helemaal geen mens voor. Door die roem is er een aantal vervelende dingen gebeurd en het heeft me grote moeite gekost om die uit mijn leven te bannen. Ik heb ontdekt dat tijd meer rijkdom brengt dan geld.’

9. Goed is beter dan lang

J.K. Rowling: ‘Zoals met een verhaal, zo is het ook in het leven: het gaat er niet om hoe lang het is, maar hoe goed. Dat is alles waar het om draait.’

Tekst Christine Pannebakker Fotografie  BK | Unsplash