inspireremde herfstwandeling

De acht meest inspirerende herfstwandelingen 

Wil je de Nederlandse natuur op haar allermooist zien? Dan is de herfst jouw seizoen. Je ziet de bomen in prachtige herfstkleuren en overal ruik je die heerlijke vochtige lucht. Maar waar ga je naartoe? OMG zet de 8 mooiste herfstwandelingen op een rij waar je je helemaal kunt opladen en volop herfstinspiratie kunt opdoen.  

1. Vorstelijk Vuursche

Wandel tussen de koeien op de Stulpse heide en ontdek het uitzicht op Kasteel Drakensteyn waar prinses Beatrix nog steeds woont. Tip: Neem aan het einde van de route een kijkje bij het Pluismeer en probeer de schuwe doodaars en andere watervogels te ontdekken.

  • 6 kilometer.
  • Lees hier meer over het boswachterspad ‘Stulp en Kasteeltuin’
2. Eiland van Dordrecht

Overal is water tijdens deze tocht. Rivieren, grachten, havens, bruggen. In het historische centrum van deze ‘eerste stad van Holland’ kom je ogen te kort.  

 3. Botanisch Belmonte

Deze afwisselende route gaat door het bos en langs de slingerende Molenbeek. Op de Wageningse berg even diep ademhalen en jezelf de tijd gunnen om over de Rijn en de Betuwe uit te kijken. De tocht eindigt in de botanische tuin Belmonte.

  • NS-route van 10 of 16 kilometer.
  • Van station Ede-Wageningen naar busstation Wageningen
  • Lees hier meer over de Botanische Belmonte
4. Leuvenumse Bossen

Langs de Leuvenumse beek staan oude loofbossen. In deze bossen met statige beuken wonen herten, wilde zwijnen, dassen en vossen. Langs de beek spot je met een beetje geluk ijsvogels.

5. Uitrazen aan de Zeeuwse kust

In dit stuifgebied zijn valleien en duintoppen met pieken van wel 25 tot 30 meter hoog. Als je daarop staat, kijk je uit over het achterland, de polder en zee. De oranje besjes van de duindoorn en de felgele Amerikaanse vogelkers,  geven het herfstlandschap kleur.

6. In het Drentse bos

Het Drents-Friese Wold is het grootste bosgebied van Noord-Nederland. Samen met Staatsbosbeheer is deze route van 16 kilometer uitgestippeld, waarin naald- en loofbomen, zandvlaktes, heidevelden en vennetjes met elkaar verbonden worden. In het hart van het bos geniet je echt van de stilte.

7. Natuurpark Veluwezoom

 Klimmen en dalen in de Onzalige Bosschen, het vroegere jachtdomein van de prinsen van Oranje en daarna de uitgestrekte heide op bij de Postbank en de Zijpenberg.

  • NS-route van 11 of 15 kilometer
  • Van station Dieren naar Rheden of Velp
  • Lees hier meer over de Veluwezoom
8. De groene longen van Maastricht

Deze rondwandeling voert over hoge verdedigingswallen, door parken, langs een beek, over de Maasboulevard en dwars door het historische centrum.

Tekst: Katja Kreukels
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email